Ταξίδι στην φιλόξενη Ιορδανία!

2018-10-22

Σκαλισμένο σε βράχο ψαμμίτη ,διαθέτει διώροφη πρόσοψη πλούσια διακοσμημένη ,κίονες κορινθιακού ρυθμού και ανάγλυφες παραστάσεις. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, το κτίσμα κατασκευάστηκε γύρω στο 85 π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά Αρέθα του Τρίτου από Ελληνες τεχνίτες ως μαυσωλείο και στις αρχές του 1ου αι. Μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αρετάς Φιλοπάτρη του 4ου χρησιμοποιήθηκε ως κρύπτη.

Παρόλο που η Πέτρα ανακαλύφθηκε το 1812 από τον ελβετό εξερευνητή Johann Ludwig Burckhardt, ο τουρισμός αρχισε να αναπτύσετε στις αρχές του 1920 όταν εκεί κοντά άνοιξε ένα μικρό ξενοδοχείο και η Δυτική Ευρώπη άρχισε να εξερευνά τη Μέση Ανατολή. Αυτό ήταν και η αιτία κατά την γνώμη μου που έχει αλλοιωθεί η αυθεντικότητα της φυλής των Βεδουίνων που πλέον ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό.

Η υγρασία από τα μεγάλα πλήθη επισκεπτών του χώρου προκαλεί ζημιά στον ξηρό ψαμμίτη. Λευκές κηλίδες έχουν εμφανιστεί στους τοίχους και τις κολώνες από την απόθεση στεατικού οξέος (περιέχεται και στα αντιηλιακά) απο τα χερια που ακουμπούν στους τοίχους, ενώ ολόκληρη η επιφάνεια έχει υποχωρήσει κατά 40 mm σε λιγότερο από δέκα χρόνια από τον όγκο τον επισκεπτών που ακουμπούν ή τρίβουν τους τοίχους .

Αξίζει να προσέξετε τα γλυπτά τα οποία απεικονίζουν διάφορες μυθολογικές φιγούρες που σχετίζονται με τη ζωή μετά θάνατο.
Στην κορυφή υπάρχουν τέσσερις αετοί για να "μεταφέρουν τις ψυχές", στο αέτωμα απεικονίζονται Αμαζόνες που χορεύουν και στην είσοδο τα αγάλματα των διόσκουρων "Κάστωρ και Πολυδεύκη" που μοιραζόταν την αθανασία ζώντας εναλλάξ μια μέρα στον Όλυμπο και μια στον κάτω κόσμο.

Από το Αλ Χάσνα ξεκινά ο δρόμος με τις προσόψεις πολλών τάφων που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, ο οποίος οδηγεί στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο του 1ου μ.Χ. αιώνα. Κοντά στο θέατρο ξεκινά και η κεντρική οδός της πόλης, με τις κιονοστοιχίες, το Νυμφαίο, τις τρεις Αγορές, το βασιλικό ανάκτορο, το Τέμενος.

Εδώ να σας πω ότι θα σας δωθεί χαρτης του αρχαιολογικού χώρου που σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμος,εκτός από τα μονοπάτια σας δείχνει τα σημεία με διαθέσιμη τουαλέτα και με wifi που διαθέτουν κάποια μαγαζιά[αρκεί να καθίσετε για να πιείτε κάτι σε υψηλή τιμή ασφαλώς.[π.χ.παγωτό 4 δηνάρια!]

Έχοντας μεγάλη διάθεση για περπάτημα συνεχίσαμε με σκοπό να φτάσουμε στο 'Μοναστήρι - Ad Deir. Θα βρείτε πληροφορίες για όλα τα μονοπάτια της Πέτρα εδώ:

Ετσι διασχίσαμε όλο το κυρίως μονοπάτι περνώντας από το θέατρο και παρακάτω τους βασιλικούς τάφους χωρίς να στρίψουμε προς τα εκεί για να μην καθυστερήσουμε την πορεία μας.

Στο τέλος του μονοπατιού θα αρχίσετε την ανοδική πορεία σας ,θα χρειαστεί να ανεβείτε περίπου 800 σκαλοπάτια οπότε οπλιστείτε με υπομονή και δύναμη και θα τα καταφέρετε. Στην διαδρομή θα βρείτε και διάφορα μαγαζάκια με αναμνηστικά αλλά και νερό και αναψυκτικά. Ειδικότερα στο τελευταίο μαγαζί πριν φτάσετε βρήκαμε τα φθηνότερα μαγνητάκια με 1 δηνάριο τα 4 τμχ!

[Προσοχή] Αν χρειαστείτε κάποια πληροφορία για την κατεύθυνση που θα πάρετε ρωτήστε κάποιον από τους μικροπωλητές και όχι τους ανθρώπους με τα γαιδουράκια που σίγουρα θα σας πουν ότι δεν μπορείτε να πάτε χωρίς οδηγό,ότι θα χαθείτε και ότι είναι πολλά χιλιόμετρα ως εκεί.

Το Μοναστήρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Πέτρας και ένα από τα πιο απομακρυσμένα από την κύρια πύλη. Παράδειγμα αρχιτεκτονικού Ναβατικού Κλασσικού Στυλ ,χτίστηκε από τους Ναβαταίους τον 1ο αιώνα μ.Χ. ,έχει διάμετρο 50 μέτρα πλάτος και 45 μέτρα ύψος και είναι το δεύτερο πιο επισκέψιμο κτίριο στην Πέτρα μετά τον Al Khazneh (θησαυροφυλάκιο).

Ήταν αρχικά αφιερωμένος στον θεό-βασιλιά Ομπάντας Α', αλλά τη βυζαντινή περίοδο πήρε την ονομασία «Μοναστήρι» , όταν έγινε τόπος λατρείας των ντόπιων χριστιανών. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι ονομάστηκε μοναστήρι με αφορμή το σπήλαιο που είναι γνωστό ως το κελί του Ερημίτη, χωρίς να γνωρίζει κανείς για ποιό λόγο ,πιθανολογείται ότι ξεκίνησε να ονομάζεται έτσι μετά το Μεσαίωνα. Η είσοδος οδηγεί σε μια τετράγωνη αίθουσα όπου βρισκόταν ο βωμός,και βεβαια δεν επιτρέπεται η είσοδος στο εσωτερικό του όπως και στο θησαυροφυλάκιο.

Αν περπατήσετε λίγο ακόμα απέναντι από Μοναστήρι θα έχετε υπέροχη θέα και είναι το ιδανικό σημείο για να απολαυσετε ένα φλιτζάνι τσάι σε ένα από τα αυτοσχέδια 'καφέ' των βεδουίνων. Μέσα σε αυτούς που προσπαθούν να σας ξεγελάσουν για να σας πάρουν χρήματα θα βρείτε και αυθεντικούς ανθρώπους που αξίζει να συζητήσετε μαζί τους και να μάθετε πληροφορίες για την ζωή τους, αλλώστε μην ξεχνάτε ότι μια από τις βασικές αιτίες που ταξιδεύουμε είναι για να γνωρίσουμε διαφορετικές κουλτούρες.

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε